21 ℃

Geen Friese raketten bij aanval Syrië

Bij de aanval van het Westen op doelen in  Syrië zijn geen raketten van het Friese leger ingezet. Dat heeft commandant Sybren Baardema gezegd in een persconferentie na de aanval van afgelopen nacht.

De Verenigde Staten, Engeland en Frankrijk voerden bombardementen uit op Syrische doelen die verband hielden met de gifgasaanval van vorige week. Diverse fabrieken en onderzoekslaboratoria voor chemische wapens werden bestookt met kruisraketten.

Bij de aanval zijn geen raketten van het Friese leger gebruikt. De Tjibbe 2-raketten staan nog gewoon opgesteld in de lanceerinstallaties in Bakkeveen en Harlingen. “Wij hebben van de Amerikanen geen verzoek om militaire steun ontvangen. Wij beschouwen dit als een conflict tussen Syrië en het Westen, waar Friesland niet toe behoort”, aldus commandant Baardema.

Friesland zegt zich afzijdig te willen houden in de ruzie met het regime van Assad. “Onze militaire middelen zijn bedoeld als verdediging tegen de Groningers”, zei Baardema. “Voor hen geldt nog dezelfde waarschuwing: ze komen.”

 
Deel dit artikel: