19 ℃
Wetenschappers stellen gerust:

Geen bewijs dat 5G stoort op antennes muskusboktor

Foto: Petr Svoboda / Shutterstock.com

De muskusboktor lijkt geen last te hebben van de straling van het nieuwe 5G-netwerk. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat is uitgevoerd op verzoek van verschillende natuurorganisaties.

In ons land is 5G inmiddels bijna anderhalf jaar in de lucht. Het nieuwe, supersnelle netwerk voor mobiele telefonie opereert op precies dezelfde golflengte als de muskusboktor. Natuurorganisaties waren daarom bang dat het 5G-signaal storingen zou veroorzaken op de gevoelige antennes van het diertje. Uit onderzoek blijkt echter dat die vrees onterecht is.

“Sinds de start van het 5G-netwerk houden wij de muskusboktorren goed in de gaten. De 5G-frequentie wordt inderdaad ook door boktorren gebruikt, maar de storing op hun antennes valt mee. We hebben niet de indruk dat de torren elkaar minder goed kunnen ontvangen”, zegt bioloog Alphons Droog.

Ook andersom zijn er volgens Droog geen problemen: “De antennes van de muskusboktor lijken de 5G-signalen niet op te pikken, wat belangrijk is voor de privacy. U kunt gerust via 5G een telefoongesprek voeren. Het is zo goed als uitgesloten dat de torren kunnen meeluisteren.”

 
Deel dit artikel: