“Geef ex-gedetineerden een zak geld”

Foto: Flickr CC / Ministerie van Veiligheid en Justitie

Criminelen zouden na hun gevangenisstraf een huis, een auto en een bedrag van honderdduizend euro moeten krijgen. Dat staat in een wetsvoorstel dat PvdA en SP hebben aangeboden aan de minister van Justitie en Veiligheid.

“We zien dat delinquenten na hun detentie vaak terugvallen in oude patronen. Dat moeten we doorbreken”, aldus een woordvoerder. “Vaak krijgen ze wel een uitkering, maar daarmee kunnen ze de levensstijl die ze gewend zijn van voor hun detentie niet handhaven en daardoor gaan ze weer van het rechte pad af.”

De partijen hopen de negatieve spiraal te doorbreken door criminelen na hun gevangenisstraf onder meer een koopwoning, een auto en een flink geldbedrag te geven op kosten van de overheid. “Ook zouden we per categorie kunnen kijken welke wensen er nog meer zijn. Drugsdealers varen graag, dus die zouden we ook een boot kunnen geven, terwijl criminelen die een juwelier hebben overvallen misschien meer behoeften hebben aan een paar mooie juwelen”.

De minister heeft nog niet gereageerd op het wetsvoorstel. De VVD zou er geen voorstander van zijn, maar PvdA en SP denken wel een kamermeerderheid voor de wet te kunnen vinden. “En anders ruilen we het uit voor extra bezuinigingen op de zorg”, aldus de SP.

 
Deel dit artikel: