15 ℃

Gedetineerden gaan demonstreren tegen strafbaarheid van ontsnappen

Foto: Fanya / Shutterstock.com / Flickr CC / Ministerie van Veiligheid en Justitie

Na de boeren, de bouwvakkers en de leraren hebben nu ook de gedetineerden aangegeven om te gaan demonstreren in Den Haag. Aanleiding is het plan van minister Dekker om ontsnappen uit de gevangenis strafbaar te stellen.

Nu is er nog geen extra straf voor gedetineerden die uit de gevangenis zijn ontsnapt, maar minister Dekker wil dat veranderen. De Vereniging van Nederlandse Criminelen (VNC) is witheet: “Door ontsnappen strafbaar te stellen, worden onze jongens straks dubbel gepakt”, aldus voorzitter Arend de G.

De gedetineerden hebben het plan opgevat om met een groep vanuit de koepelgevangenis in Breda naar Den Haag te trekken. Ontsnapten uit andere gevangenissen in het land kunnen zich dan bij hen aansluiten. Met zo’n honderd ‘geleende’ boevenwagens zal koers worden gezet naar het Malieveld. De G.: “De datum van de demonstratie zal vooraf niet openbaar worden gemaakt, want we willen natuurlijk dat zoveel mogelijk gedetineerden zich ongemerkt bij ons kunnen aansluiten.”

Ook bankrover Egbert L. hoopt erbij te zijn. Hij zegt: “het is nu net de uitdaging van iedere gevangene om vroeg of laat een keer te kunnen ontsnappen. Als ze ons vooraf hadden verteld dat dat strafbaar zou worden, waren we natuurlijk nooit de gevangenis ingegaan.”

 
Deel dit artikel: