13 ℃

Gedetineerden eisen meer luxe in gevangenis

Wie in de gevangenis zit, mag het aan niets ontbreken. Gedetineerden moeten kunnen beschikken over een Playstation, een whirlpool en roomservice. Dat eist de Nederlandse Vereniging van Gedetineerden (NVG).

gevangenisHet comfort in de Nederlandse gevangenissen laat volgens de NVG ernstig te wensen over. Volgens voorzitter Ferdi K., die vastzit voor twee roofmoorden, is er behoefte aan meer luxe in de cel. “Een gevangenisstraf betekent dat de veroordeelde zijn vrijheid moet inleveren. Dat is al erg genoeg. Ik vind dat gedetineerden dan wel van alle gemakken moeten worden voorzien.”

Veel gedetineerden klagen bijvoorbeeld over de gamefaciliteiten. “Sommige cellen hebben nog een Playstation 3. Die is hopeloos verouderd. Als je gedetineerden goed wil voorbereiden op hun terugkeer in de maatschappij, moeten ze op z’n minst een Playstation 4”, zegt K.

Sommige gedetineerden zijn gewend aan een leven vol luxe. Ze hebben veel geld overgehouden aan gewapende overvallen, vermogensdelicten of afpersing. Tot hun arrestatie hebben ze volop van hun buit kunnen genieten. Het kan niet zo zijn dat ze in de gevangenis, naast hun vrijheid, ook nog hun luxe leventje moeten opgeven, vindt de VNG.

Ook de roomservice in de gevangenis is volgens Ferdi K. nog onder de maat. “Als ik midden in de nacht trek heb in een cheeseburger, dan moet ik die gewoon kunnen bestellen. Ik zit vast, ik kan ‘m niet toch zelf gaan halen? Nou dan.”

 
Deel dit artikel: