27 ℃
Zon dinsdag gedeeltelijk verduisterd

Gedeeltelijke zonsverduistering stuwt energieprijs verder omhoog

Gedeeltelijke zonsverduistering stuwt energieprijs verder omhoog
Foto: Warachai Krengwirat / Shutterstock.com

Door de oorlog in Oekraïne zijn de energieprijzen al torenhoog. Tot overmaat van ramp werd Nederland dinsdag getroffen door een gedeeltelijke zonsverduistering, waardoor de energieprijzen nog verder zouden kunnen oplopen. Die waarschuwing komt van energiedeskundige Jan Opdenhei.

De maan schoof dinsdagochtend tussen de aarde en de zon, waardoor de zon gedeeltelijk verduisterd was. De zonsverduistering begon om 11:08 uur en eindigde bijna twee uur later. “Dit komt op een zeer ongelukkig moment. Het lijkt alsof niets ons land bespaard blijft”, zegt energiedeskundige Jan Opdenhei.

“Het gaat om een heel nare samenloop van omstandigheden”, aldus Opdenhei. “Aardgas was al duurder, doordat er geen gas meer uit Rusland komt. Hierdoor ging ook de prijs van elektriciteit fors omhoog. Als zonne-energie door de zonsverduistering óók schaarser wordt, mag je best spreken van een rampscenario.”

Vooral mensen met zonnepanelen op het dak zullen de gevolgen van de zonsverduistering gaan merken op hun energierekening. Opdenhei: “Tijdens de zonsverduistering viel minder zonlicht op de zonnepanelen, waardoor die minder energie konden opwekken. Je praat al gauw over een verlies van meerdere watts per paneel. Landelijk bezien gaat het om vele kilowatts. Uiteraard zal dat gevolgen hebben voor de energiemarkt. Hoe minder aanbod van stroom, hoe hoger de prijs.”

 
Deel dit artikel: