Gebrek aan landhuizen voor formatiegesprekken dreigt

Gebrek aan landhuizen voor formatiegesprekken dreigt
Foto: Jeroen Meuwsen Fotografie / Robert Hoetink / Shutterstock.com / Pvt Pauline / Wiki Commons CC BY-SA 3.0

HILVERSUM - Hoewel de vier partijleiders van de formerende partijen voorzichtig wat lichtpuntjes laten zien, gaat het er nog om spannen of ze er samen uit gaan komen. En dat is tijd ook, want mochten de formatiegesprekken op landgoed De Zwaluwenberg mislukken, dan is het nog maar de vraag of er genoeg andere landhuizen over zijn.

De Zwaluwenberg zou het laatste landgoed waar PVV, VVD, NSC en BBB nog geen formatiegesprekken hebben gevoerd. Demissionair minister Hugo de Jonge wil dan ook gemeentes verplichten om mee te werken aan de bouw van nieuwe formatielandgoederen. “Wanneer we nu starten met de bouw, zouden er in 2028 al zo’n 267 formatielandhuizen in gebruik kunnen worden genomen”, vertelt De Jonge.

Caroline van der Plas en Geert Wilders reageerden uiterst fel op het plan: “Natuurlijk moet er gebouwd worden, maar we hadden nu al beton kunnen storten als het niet zo traag ging”, zei Wilders op X. Ook van der Plas uitte zich op social media: “Het geeft veel onrust wanneer je weet dat je alle landgoederen hebt gehad en het hierna gewoon ophoudt. Bovendien zijn 267 extra landgoederen ook maar een druppel op de gloeiende plaat.”

In Nederland geldt de regel dat formerende partijen niet tweemaal hetzelfde landgoed mogen bezoeken voor gesprekken. Ook zouden de gesprekken niet serieus genomen worden wanneer deze in een normaal kantoor zouden plaatsvinden.

 
Deel dit artikel: