Gasprijs sterk gedaald: langer douchen mogelijk noodzakelijk

Foto: Mykhailo Baidala / Shutterstock.com

De gasprijs is deze week plotseling sterk gedaald. De prijs van aardgas ligt inmiddels bijna op hetzelfde niveau als voor de Russische invasie in Oekraïne. Dat is een probleem voor de provincie Groningen, waar aardgas belangrijk is voor de regionale economie.

Vrij onverwacht daalde de gasprijs met zo’n 15 procent. De gasbel in de Groningse bodem werd daardoor in één klap miljarden euro’s minder waard. “Een drama voor Groningen en het Nederlandse kabinet, dat toch al te maken heeft met financiële tegenvallers”, zegt econoom Frans van Deuteren.

Volgens Van Deuteren ligt de schuld vooral bij de consument: “Nederlanders gaan steeds zuiniger om met energie. Op die manier draaien ze de Groningse economie langzaam de nek om. Daarnaast zien we dat mensen steeds korter onder de douche staan. Dat helpt natuurlijk ook niet mee.”

De econoom doet een dringend beroep op het kabinet: “Er is maar één manier om ervoor te zorgen dat de gasprijs zich herstelt: het verbruik moet omhoog. Er moet een overheidscampagne komen, zodat mensen zich gaan realiseren dat we echt langer moeten gaan douchen. En die verwarming kan best een graadje hoger. Het is nog lang geen zomer.”

 
Deel dit artikel: