18 ℃

FvD wil groente- en fruitnamen wijzigen: “thierrytomaat is veel passender”

FvD wil groente- en fruitnamen wijzigen: “thierrytomaat is veel passender”
Foto: ON / Adisa / Siro46 / Shutterstock.com

Forum voor Democratie (FvD) start een campagne om de namen van verschillende soorten groente en fruit te veranderen. De partij vindt onder meer dat de cherrytomaat een betere naam verdient.

Volgens FvD zijn de namen van sommige soorten groente en fruit al eeuwenlang een bron van verwarring, misleiding en discriminatie. “In internationale context is het bijvoorbeeld verwarrend dat een ananas geen appel is en een aardbei geen bes en deze kleine tomaat niet naar kersen smaakt”, legt FvD-voorman Thierry Baudet uit. “Bovendien zijn sommige namen onnodig beledigend, zoals de ‘passievrucht’, die suggereert dat alleen gepassioneerde mensen het fruit zouden eten.”

FvD heeft een lijst samengesteld van nieuwe namen voor verschillende soorten groente en fruit. Volgens de partij weerspiegelen de nieuwe namen beter wat het echt is. De thierrytomaat, vernoemd naar partijleider Thierry Baudet, wordt voorgesteld als een geschiktere benaming voor de kleine tomaat. “Smaakvol en recht voor z’n raap”, aldus Baudet, “al kan hij bij sommige mensen wel in het verkeerde keelgat schieten. Haha.”

In de Tweede Kamer wordt wisselend gereageerd op het plan. De SP is ronduit verontwaardigd: “Volgens ons hadden wij de tomaat geclaimd. Groot of klein, maar deze vrucht is van ons.”

 
Deel dit artikel: