16 ℃

Frikandellenproducent hoopt op uitzondering vleesbelasting: “Frikandel heeft niets met vlees te maken”

Frikandellenproducent hoopt op uitzondering vleesbelasting: “Frikandel heeft niets met vlees te maken”
Foto: Mariyaermolaeva / MyImages - Micha / Shutterstock.com

Om de klimaatdoelen te halen, moet er een extra belasting komen op vlees. Dat adviseert een groep ambtenaren aan het kabinet. Frikandellenproducent Zwaneman Snacks hoopt dat er voor zijn product een uitzondering wordt gemaakt.

In een advies aan klimaatminister Rob Jetten schrijven ambtenaren dat een zogenoemde ‘vleestaks’ een bijdrage kan leveren aan het realiseren van de klimaatdoelstellingen. De vleesindustrie is een belangrijke veroorzaker van klimaatverandering. Een extra belasting op vlees moet de vleesconsumptie in ons land verminderen, wat weer leidt tot minder CO2-uitstoot. Maar volgens Zwaneman Snacks zou het niet eerlijk zijn als de vleestaks ook gaat gelden voor frikandellen.

“Een vleestaks is bedoeld voor vleesproducten, maar daarmee heeft ons product vrijwel niets te maken”, laat het bedrijf weten. “Onze frikandellen zijn gemaakt van 100 procent restmateriaal uit het slachthuis. Alles wat nog maar enigszins eetbaar is, of niet, vegen we bij elkaar in een onherkenbare sliert grijze vleespap. En dat is dus een frikandel. Met alle respect, maar dat kun je eigenlijk geen vlees meer noemen. Je gaat toch ook geen vleestaks heffen op rookworst, of ander dierlijk afval?”

 
Deel dit artikel: