20 ℃

Friezen vinden oplossing tegen de winterkou

Friezen vinden oplossing tegen de winterkou
Foto: iStockPhoto - Getty Images

SLAPPETERP - In Friesland is mogelijk een oplossing gevonden tegen de kou. In sommige delen van Friesland vroor het vannacht en verwacht wordt dat de temperatuur in de komende weken alleen nog maar verder zal dalen. Een toevallige ontdekking van Tjokke Wiersma en Hylko Fokkema kan de kou plaatselijk verdrijven.

Wiersma en Fokkema, beiden 33, ontdekten het natuurverschijnsel per toeval. “Fokkema is een zware autist”, vertelt Wiersma. “Uit verveling tikte hij enkele uren achtereen twee stenen tegen elkaar. Plots zagen wij vonken ontstaan. Toen dachten we: wat als wij die vonken in contact brengen met een bosje stro? Met behulp van crowdfunding hebben wij dat concept doorontwikkeld.”

Volgens de twee Friezen is de ontdekking van groot maatschappelijk belang. “Vuur kan worden gebruikt om gladde wegen snel te ontdooien”, legt Wiersma uit. “Maar vuur is ook een prima middel om bijvoorbeeld Groningen in de hens te zetten. Met de ontdekking van het vuur heeft Friesland een flinke technologische voorsprong op naastgelegen provincies. Daar is het nog koud.”

 
Deel dit artikel: