15 ℃

Friezen schenden massaal Afsluitdijk

Foto: Jbdodane / Flickr CC

De Afsluitdijk heeft nauwelijks effect. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de provincie Noord-Holland. Ondanks de Afsluitdijk slagen jaarlijks duizenden Friezen er in om Noord-Holland te bereiken. 

Noord-Holland leeft al eeuwen op gespannen voet met Friesland. In een poging de Friezen buiten de deur te houden besloot Noord-Holland tot de aanleg van een 32 kilometer lange barrière. Deze week is het precies 86 jaar geleden dat de Afsluitdijk gesloten werd.

“We moeten helaas spreken van een mislukking”, zegt onderzoeksleider Jan-Pieter Broecks. “Er is nauwelijks controle op de dijk, waardoor de Friezen zonder al te veel moeite de provincie Noord-Holland kunnen bereiken. En dat doen ze massaal. Ze hebben volstrekt maling aan de Afsluitdijk.”

Broecks adviseert de Noord-Hollanders om hun grenzen beter te bewaken: “De laatste tijd komen de Friezen met honderden tegelijk de dijk over. De uitkijktoren, bijna halverwege, is soms niet eens bemand. Dan maak je ze het wel heel makkelijk. De Afsluitdijk lijkt meer op een soort snelweg, bij wijze van spreken.”

 
Deel dit artikel: