18 ℃

Friesland wil niet militair ingrijpen in Groningen

Foto: Shutterstock.com

Friesland stuurt vooralsnog geen troepen naar Groningen. Ook zullen vanaf de Friese luchtmachtbasis in Leeuwarden geen vliegtuigen vertrekken om het Drentse luchtruim te verdedigen. Dat zei de Friese legercommandant Fokko Boonsma vrijdagmiddag in een persconferentie.

Inwoners van Groningen staken vorige week de grens met Drenthe over. Boonsma vreest dat het sturen van troepen leidt tot verdere escalatie, waarbij ook Friesland in het conflict betrokken raakt. “Wij zoeken geen oorlog met Groningen”, benadrukte de Friese commandant.

Wel zullen de Friese strijdkrachten ‘alles doen’ om elke centimeter van het Friese grondgebied te verdedigen, mochten de Groningers voet zetten op Friese bodem: “Er zijn 140 militaire jets op onze vliegbasis in Leeuwarden paraat en er liggen tweehonderd schepen in de Bonkevaart.”

De kritiek dat zijn toespraak wel erg veel lijkt op de woorden die NAVO-chef Jens Stoltenberg vrijdagmiddag uitsprak, wijst Boonsma van de hand: “Wat Stoltenberg doet, moet hij zelf weten. Wij hebben onze eigen problemen.”

 
Deel dit artikel: