22 ℃

Friesland waarschuwt Pelosi: “Ga niet naar Groningen”

Friesland waarschuwt Pelosi: “Ga niet naar Groningen”
Foto: Denis Kornilov / Lev Radin / Shutterstock.com

De Friese legercommandant Fokko Boonsma heeft Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, in felle bewoordingen gewaarschuwd om geen bezoek te brengen aan Groningen. Mocht Pelosi toch naar Groningen gaan, dan zal Friesland dat opvatten als een ernstige provocatie.

Het botert al langer niet tussen de Groningers en de Friezen. Volgens de Friezen hoort Groningen historisch gezien bij Friesland. Friesland ziet Groningen als een afvallige regio en zeker niet als een zelfstandige provincie. Een bezoek van Nancy Pelosi aan Groningen zou betekenen dat de Verenigde Staten het Groningse provinciebestuur erkennen.

De Friese legercommandant Fokko Boonsma zei eerder dat de Amerikanen “niet met vuur moeten spelen”. Hij dreigde “resolute maatregelen” te treffen als Pelosi naar Groningen gaat, maar gaf geen details.

Friesland en Groningen sloten in 1422 een wapenstilstand die door beide partijen verschillende keren werd geschonden. Triest dieptepunt was de oudejaarsconference van Freek de Jonge in 2011.

 
Deel dit artikel: