16 ℃

Friesland waarschuwt Belarus: “Ons geduld is niet oneindig”

Foto: Shutterstock.com

Friesland ziet vooralsnog geen reden voor militair ingrijpen in Belarus. Zowel de Friese Commissaris van de Koning Arno Brok als de Friese legercommandant Fokko Boonsma houden zich tot nog toe afzijdig in het conflict. Wel heeft Friesland het Belarussische regime gewaarschuwd: het geduld van de Friezen is niet oneindig.

De spanningen tussen Belarus en West-Europa liepen hoog op. Een toestel van Ryanair werd gedwongen te landen, zodat de dissident Roman Protasevitsj kon worden gearresteerd. Terwijl andere wereldleiders de actie al hebben veroordeeld, blijft het vanuit Friesland angstvallig stil. Op het twitteraccount van de Friese Commissaris van de Koning Arno Brok wordt zelfs met geen woord gerept over het incident.

De Friese legercommandant Fokko Boonsma kwam wel met een reactie. In een toespraak op Omrop Fryslan zei Boosma dat hij voorlopig geen troepen stuurt naar Belarus. “Uiteraard volgen wij de situatie op de voet, maar er zijn op dit moment geen concrete plannen voor militair ingrijpen”, benadrukte Boonsma. Maar hij waarschuwde ook: “Indien het Belarussische regime op enigerlei wijze een bedreiging gaat vormen voor het Friese volk, dan zullen wij niet aarzelen om dictator Loekasjenko voorgoed het zwijgen op te leggen.”

 
Deel dit artikel: