20 ℃

Friesland in 2026 met eigen elftal naar het WK

Friesland in 2026 met eigen elftal naar het WK
Foto: YT CC

Friesland doet in 2026 als onafhankelijk land mee aan het WK. Dat heeft de Friese voetbalbond KFVB vanmiddag bekendgemaakt op een persconferentie. Al langer ging het gerucht dat Friesland zich wil afscheiden van het Nederlands Elftal.

De KNVB is verbaasd door de aankondiging, maar volgens initiatiefnemer Arno Brok is het besluit helemaal niet zo vreemd: “Wales stuurt ook een eigen team naar het WK, dus dan kan Friesland niet achterblijven.”

“Friesland heeft een eigen taal, een eigen economie en een eigen sportgemeenschap. Wij zijn Friezen. Wij voelen ons niet verbonden met het Nederlands Elftal en de kleur oranje. Op bestuurlijk niveau worden wij nog onderdrukt, maar ik zie geen reden om de opgedrongen verbondenheid op sportgebied in stand te houden”, aldus Brok. “Aparte deelname aan het WK is een volgende stap op weg naar een vrij en onafhankelijk Friesland.”

Friesland zal aan het WK in 2026 deelnemen met typisch Friese voetballers, zoals Roberts Uldriķis, João Virgínia en Paweł Bochniewicz.

 
Deel dit artikel: