19 ℃

Friese leger dreigt met aanval op Groningen

De Friese legercommandant Fokko Boonsma heeft gedreigd de naastgelegen provincie Groningen “compleet te vernietigen” als Groningen doorgaat met het ontwikkelen van een kernwapen. Friesland voelt zich bedreigd, nu bekend is dat Groningen een raket voor de middellange afstand wil testen in het grensdorpje Zoutkamp.

Foto: Shutterstock.com

Boonsma deed zijn uitspraken tijdens een live persconferentie op staatszender Omrop Fryslân. “Friesland heeft veel kracht en geduld. Maar als wij onszelf of onze bondgenoten moeten verdedigen, dan kunnen wij niets anders dan Groningen volledig verwoesten”, aldus de legerleider.

De spanning tussen de twee aartsvijanden loopt hoog op, nu ook Groningen een nucleair wapen zou ontwikkelen. Op satellietbeelden is te zien dat Groningen een lanceerinstallatie heeft ingericht op de parkeerplaats aan de Panserweg in Zoutkamp. Friesland beschikt al langer over zulke wapens.

Friesland en Groningen sloten in 1422 een wapenstilstand, die door beide partijen verschillende keren werd geschonden. Triest dieptepunt was de oudejaarsconference van Freek de Jonge in 2011.

 
Deel dit artikel: