Frans Bauer razend populair onder asielzoekers

Er is belangrijke vooruitgang geboekt bij de inburgering van niet-westerse migranten in ons land. Frans Bauer blijkt enorm populair onder asielzoekers.

Foto: iStockPhoto – Getty Images – Nieuwspaal

De hit ‘Heb je even voor mij’ schalt uit een piepklein speakertje in de hoek van de ontspanningsruimte in het azc in Leusden. De van oorsprong Noord-Irakese asielzoeker Mohamed Abdih zingt mee. “Kennismaken met de Nederlandse muziek hoort bij het inburgeringstraject”, legt Corstiaan Akel van het Centraal Registratiepunt Asielzoekers uit. “We hebben onze bewoners muziek van verschillende Nederlandse artiesten laten horen. Zodra we Frans Bauer opzetten, gaat het dak eraf.”

De asielzoekers hebben de grootste lol. Ze klappen in hun handen en zingen zo hard als ze kunnen mee met de Brabantse volkszanger. Tamelijk onverstaanbaar, maar toch. “Van een buurtbewoner kregen we een hele doos cd’s”, zegt Akel. “Van Within Temptation tot Marco Borsato. Die laatste vinden ze overigens helemaal niets. Frans Bauer is hier veruit het populairst.”

Dan klinkt Frans Bauer’s gevoelige hit ‘Verloren’ uit het speakertje. Mohamed Abdih kijkt ons aan. Er verschijnt een traan in zijn ogen. Mohamed wil iets zeggen, maar hij kan de woorden niet vinden. Hij steekt een duimpje op en neuriet zachtjes mee.

 
Deel dit artikel: