13 ℃

Frankrijk eist alle Franse leenwoorden in het Nederlands coûte-que-coûte terug

Frankrijk eist alle Franse leenwoorden in het Nederlands coûte-que-coûte terug
Foto: Drop of Light / Shutterstock.com

PARIJS - Frankrijk heeft aangekondigd dat het vanaf 2025 al zijn geleende woorden terugvordert. Nederlanders zullen vanaf het begin van dat jaar hun taalgebruik drastisch moeten aanpassen. Het klinkt cliché, maar even naar het café, hotel of restaurant voor een rendez-vous in sexy lingerie aan de boulevard met wat champagne en een crème brulée, zit er straks niet meer in.

Onder de campagneslogan “Mes mots en arrière, maintenant!” (Mijn woorden terug, nu!) hebben Franse taalpuristen de barricades beklommen om een einde te maken aan het barbaarse gebruik van Franse leenwoorden in de Nederlandse taal.

Frankrijk wil de leenwoorden begin 2025 coûte-que-coûte terug, zonder een overgangsperiode. “Nous sommes fatigués!”, verklaarde Marie Lexicographe, een vooraanstaande Franse taalbeschermer. “De elitaire houding van Nederland is niet chic. Lenen houdt in dat je iets voor een tijdje gebruikt, maar wel retourneert. Tot nu toe hebben we geen enkel signaal gezien dat Nederland de woorden terug gaat geven. Zoals het nu gaat is het niet bon ton.”

 
Deel dit artikel: