23 ℃

Francien (54) kocht enkel ‘hop-on’-ticket en zit nu gevangen in een dubbeldekker

Francien (54) kocht enkel ‘hop-on’-ticket en zit nu gevangen in een dubbeldekker
Foto: Giorgio Rossi / Shutterstock.com

Wat een ontspannen weekendje Londen had moeten worden, eindigde in een nachtmerrie voor de 54-jarige Francien Blijlevens uit Maarssen. Zondag 11 december 2022 stapte Francien dolenthousiast een rode dubbeldekker in, niet wetende dat ze daar nooit meer uit zou komen. Hoe heeft het zo fout kunnen gaan voor Francien?

“Can I get a hop-on ticket please?”, vroeg Francien beleefd toen zij de betreffende zondag de bus betrad. De chauffeur van de dubbeldekker keek haar enkele seconden stomverbaasd aan, waarna hij haar vroeg: “Are you sure?” Francien gaf aan meer dan ‘sure’ te zijn; ze stond te trappelen om in te stappen en wilde haar ogen eens goed de kost geven. Zodoende heeft Francien zich drie uur lang kunnen verwonderen over alle prachtige bezienswaardigheden die de bus passeerde en waarover de chauffeur pakkende anekdotes of geschiedkundige verhalen deelde. En toen zat het erop, althans, voor Franciens medetoeristen.

“Stay there!” bulderde de stem van de buschauffeur toen Francien aanstalten maakte om uit te stappen, “you are not going anywhere!” Het was een tafereel dat zich in de uren, dagen en weken die volgden nog vaak zou gaan herhalen.

Inmiddels zit Francien al meer dan twee maanden onder erbarmelijke omstandigheden gevangen in de rode dubbeldekker. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil de vingers er niet aan branden. Het ministerie is van mening dat Francien beter had moeten weten en stelt bovendien dat de Brexit het onmogelijk maakt om deze kwestie ooit nog op te lossen. Francien hoopt ooit nog op vrije voeten te komen, maar voorlopig is het einde van haar toeristische rondrit nog niet in zicht.

 
Deel dit artikel: