29 ℃

FPN: “Hoog tijd voor vrouwelijke Sinterklaas”

Foto: LightField Studios / Yang Surya / Aaron Amat / Shutterstock.com

Het zal niemand ontgaan zijn: het sinterklaasfeest wordt gemoderniseerd. De pieten worden steeds minder zwart, om een voorbeeld te noemen. Toch blijft Sinterklaas er hetzelfde uitzien, al jarenlang. Het is steeds een oude man met een witte baard.  Actiegroepen op het gebied van emancipatie hebben hun pijlen nu gericht op de goedheiligman.

Willemien Ruch van het Feministisch Platform Nederland (FPN) stelt de belangrijke vraag: waarom moet Sinterklaas altijd een man zijn? Wordt het niet eens tijd voor een goedheiligvrouw?

Mevrouw Ruch laat een pamflet zien waarop een vrouwelijke Sinterklaas is afgebeeld. De oudere dame heeft een wit-grijze knot op het hoofd en een kleine mijter op. In plaats van de witte baard heeft de dame een witte sjaal om met franjes eraan. “Prachtig gezicht, toch? Je zou haar ‘Sinterklazien’ kunnen noemen. Een lieve, oude vrouw die cadeautjes uitdeelt. Ik zie het wel voor me”, aldus Ruch.

Het Feministisch Platform Nederland hoopt dat in de komende jaren meer gemeenten kiezen voor een vrouwelijke Sinterklaas. Een rondvraag langs Nederlandse gemeenten leert dat de Gemeente Strielwouden er niet afwijzend tegenover staat. Het FPN spreekt van een belangrijke stap voor gendergelijkheid. Ruch: “Mogen wij een stip aan de horizon zetten? Voor 2025 de eerste Sinterklazien in Nederland. Bij voorkeur een lesbiënne.”

 
Deel dit artikel: