14 ℃

Formatiepartijen akkoord over bijzaken: “Alleen nog wat hoofdlijnen”

Formatiepartijen akkoord over bijzaken: “Alleen nog wat hoofdlijnen”
Foto: Dutchmen Photography / Shutterstock.com

DEN HAAG - Er zit vooruitgang in de kabinetsformatie. De formerende partijen VVD, BBB, PVV en NSC hebben een akkoord bereikt over de bijzaken. Volgens de formateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol moeten de partijen het alleen nog eens worden over wat hoofdlijnen.

Na weken onderhandelen kwamen de vier partijleiders opgewekt naar buiten. Informateur Elbert Dijkgraaf bracht het goede nieuws naar de verzamelde pers. “Ik kan u melden dat de onderhandelingen op futiliteitsniveau succesvol zijn afgerond. De partijen zijn het over de belangrijkste bijzaken eens geworden”, aldus informateur Dijkgraaf.

De formerende partijen zijn het eens over onder meer de hondenbelasting, de maximum vaarsnelheid op de binnenwateren en de subsidie voor het Nederlands Fotomuseum. “Nu de bijzaken geen obstakel meer vormen, kunnen we verder met de hoofdlijnen”, vulde Van Zwol aan. “Als we erin slagen om dit tempo vast te houden, is een nieuw kabinet nog dit jaar mogelijk. Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat het zo snel zou gaan.”

 
Deel dit artikel: