14 ℃

Formatie weer muurvast: partijen verdeeld over patat-of-friet-kwestie

Formatie weer muurvast: partijen verdeeld over patat-of-friet-kwestie
Foto: Robert Hoetink / Shutterstock.com

DEN HAAG - De kabinetsformatie lijkt opnieuw stuk te lopen over een controversieel onderwerp. Dit keer is het de patat-of-friet-kwestie die de leiders van PVV, NSC, BBB en VVD uiteen drijft.

Al jaren wordt in de politiek gesoebat over de vraag hoe de gefrituurde aardappelreepjes genoemd moeten worden. Ook tijdens het formatieoverleg leidt de kwestie tot verdeeldheid. De in de Randstad geboren NSC-leider Pieter Omtzigt houdt vast aan het woord ‘patat’, terwijl Limburger Geert Wilders en de Brabantse Caroline van der Plas de voorkeur geven aan het woord ‘friet’, net als de nog zuidelijker geboren VVD-leider Dilan Yesilgöz.

“De patat-of-friet-kwestie lijkt misschien onbelangrijk, maar ik zie dit als een testcase. Als we het hier al niet eens over kunnen worden, dan is een kabinet met deze partijen gedoemd te mislukken”, aldus PVV-voorman Geert Wilders. “Het is drie tegen één, dus het ligt voor de hand dat de heer Omtzigt zijn standpunt herziet. En dan kunnen we het daarna nog gaan hebben over de mayonaise. Of ‘frietsaus’, zoals Dilan het noemt.”

 
Deel dit artikel: