14 ℃

Florien (94) heeft een bijna-dood-ervaring

“Is er leven na de dood? Dat weet ik niet. Maar als er iets is, dan ben ik er heel dichtbij”, fluistert Florien Gansch. De 94-jarige vrouw heeft een bijna-dood-ervaring.

Foto: Shutterstock.com

Mensen met een bijna-dood-ervaring beschrijven vaak een tunnel met een helder licht aan het einde. Ook een ontmoeting met een reeds overleden familielid wordt beschreven. “Dat heb ik allemaal niet, maar ik heb wel sterk het gevoel dat ik er bijna ben geweest. En dat gevoel wordt steeds sterker, naarmate ik ouder wordt”, vertelt Florien.

Er is nog steeds geen wetenschappelijke verklaring gevonden voor bijna-dood-ervaringen. Sommige wetenschappers menen dat de hersenen tijdens de bijna-dood-ervaring een stof produceren die hallucinaties veroorzaakt. Florien betwijfelt dat: “Volgens mij heeft het meer te maken met mijn leeftijd.”

Huisarts Jos Koelewijn heeft de bijna-dood-ervaring van Florien Gansch bestudeerd: “Vrouwen in ons land worden gemiddeld zo’n 85 jaar. Gezien haar leeftijd is de bijna-dood-ervaring van Florien volledig terecht. Dit gaat geen jaren meer duren.”

 
Deel dit artikel: