16 ℃

Zelfbekeurende auto maakt flitsers overbodig

Veel automobilisten hebben er een bloedhekel aan. Voor hen is er goed nieuws: Flitscontroles behoren binnenkort definitief tot het verleden. Dankzij een nieuwe vinding worden de flitscontroles overbodig.

Foto: iStockPhoto – Getty Images – Shutterstock.com – Brian A Jackson

De politie gebruikt nu verschillende methodes om de snelheid van voorbijrazende auto’s te controleren. Er zijn trajectcontroles, vaste radarinstallaties en mobiele controles. Het Duitse bedrijf BlitzKontrol komt met een nieuwe vinding die al deze traditionele controlepunten vervangt.

Auto’s krijgen een kastje onder de motorkap dat voortdurend de snelheid van de wagen controleert. Door middel van GPS kan de positie van de auto en de daar geldende maximumsnelheid worden bepaald. Rijdt de auto te hard, dan gaat er automatisch een melding naar de politie. Een computer print vervolgens direct de bekeuring die naar de automobilist wordt gestuurd.

De eerste proeven met het systeem zijn hoopgevend. “Een auto die zichzelf automatisch bekeurt scheelt de politie veel werk”, aldus verkeersdeskundige Gerard Oefermans. “Bovendien hoeven automobilisten met dit systeem nooit meer een boete te missen.”

 
Deel dit artikel: