23 ℃

Fleur (25) is piloot: “Ik doe maar wat joh”

Fleur (25) is piloot: “Ik doe maar wat joh”
Foto: Angelo Giampiccolo / Shutterstock.com

Piloot is al lang niet meer een mannenberoep. Steeds meer vrouwen vinden de weg naar de cockpit. De 25-jarige Fleur Poypers is piloot bij een grote vliegmaatschappij. Hoe is het om als vrouw een echt vliegtuig te besturen?

“Elke vlucht is spannend”, zegt Fleur. “Steeds als ik in de cockpit kom denk ik: ‘Jezus, wat een boel knoppen’. En dan begin ik overal een beetje aan te draaien, net zo lang tot dat ding de lucht in gaat. Als ik iets verkeerds doe, zit er altijd een man naast om me te corrigeren.”

Fleur had nooit verwacht dat ze piloot zou worden. “Als kind speelde ik het liefst met poppen. Ik was echt een meisje-meisje”, herinnert ze zich. “Toen ik mijn opleiding moest kiezen, hoorde ik dat piloten heel vaak naar Ibiza gaan. Dat leek me wel wat.”

“Passagiers kijken soms raar op, als ze zien dat er een vrouw achter de stuurknuppel zit. Dan lach ik naar ze en zeg dan: ‘ik doe maar wat joh’. Dan denken ze dat ik een grapje maak. Van mijn mannelijke collega’s heb ik eigenlijk nooit last. Af en toe knijpt er eentje in m’n kont, maar dat vind ik niet erg. Daar ben ik vrouw voor.”

 
Deel dit artikel: