13 ℃

Fleur (5) is financieel volledig afhankelijk van haar ouders

Fleur (5) is financieel volledig afhankelijk van haar ouders
Foto: Fizkes / Shutterstock.com

GELDERMALSEN - Het is slecht gesteld met de financiële positie van jongeren. Maar liefst 80 procent van de Nederlanders jonger dan 12 jaar is financieel volledig afhankelijk van de ouders.

Fleur Verheuvel uit Geldermalsen is 5 jaar, maar heeft nog nauwelijks inkomsten. “Ze krijgt drie euro zakgeld in de week, maar dat is natuurlijk veel te weinig om van te kunnen leven. Voor zaken als kleding en voedsel is ze feitelijk op mij aangewezen”, vertelt haar moeder.

Fleur is bepaald geen uitzondering. Uit een inventarisatie van bureau QuestionIt blijkt dat ruim 93 procent van de vijfjarigen in ons land rond moet zien te komen van minder dan 5 euro per week. Vrijwel alle vijfjarigen kloppen daarom bij hun ouders aan voor de meest essentiële levensbehoeften.

Het extreem lage inkomen van Fleur leidt volgens haar moeder regelmatig tot schrijnende situaties: “Soms zit ik ’s avonds op de bank te genieten van een zak chips of een pak koekjes, en dan zie ik haar verlekkerd kijken. Zijn heeft natuurlijk geen geld voor dat soort luxeproducten. Uit medelijden geef ik haar dan soms ook wat chips. Maar ik weet ook wel dat ik dat eigenlijk niet moet doen, want zo blijft ze van mij afhankelijk.”

 
Deel dit artikel: