17 ℃

Filosoof gewond bij gedachtenexperiment

Een hoogleraar Filosofie van de Universiteit Utrecht is gewond geraakt bij een gedachtenexperiment. Hij kwam ten val in de allegorische grot van Plato, waar hij pas na enkele uren werd ontdekt door een groepje studenten.

Foto: Mauvries / Topolov / Shutterstock.com / Nieuwspaal

Uiteindelijk is het de studenten gelukt om de professor uit de grot te bediscussiëren. De filosoof ligt inmiddels in stabiele toestand met een bakje kruidenthee op de bank na te denken over wat er precies mis is gegaan.

“De grot van Plato is een ontzettend leuke plek om in af te dwalen en na te denken over het mens-zijn en de relatie tussen menselijke kennis en de realiteit”, aldus de geleerde. “Ik ben er vaak geweest en ken het op mijn duimpje, maar daar word je blijkbaar ook onvoorzichtig van. Door de regen van de laatste dagen was de argumentatielijn in de grot op sommige plekken spekglad en zat ik er opeens met mijn hoofd veel te diep in. Ja, dan zit je op een gegeven muurvast in je hoofd en wordt je hoofd zelf als het ware een grot.”

De professor heeft besloten voorlopig dan ook geen gedachtenexperimenten meer uit te voeren: “Ik moet er niet aan denken.”

 
Deel dit artikel: