23 ℃

‘Filekoning’ Rob van Rees overleden

In zijn woonplaats Nijmegen is filelezer Rob van Rees overleden. Van Rees geldt als de grondlegger van de verkeersinformatie op de radio.

Foto: beeldengeluidwiki.nl / Wiki Commons CC

Van Rees was één van de eerste filelezers op de Nederlandse radio. Hij begon in de jaren ’70 met een wekelijks (!) filebericht, dat hij thuis opnam met een bandrecorder. In die tijd waren files nog zeer zeldzaam. Later las Van Rees elke dag en nog later zelfs elk uur de filemeldingen voor.

Veel automobilisten koesteren warme herinneringen aan Rob van Rees. “In 1972 had ik net mijn eerste autootje. Op zondagochtend luisterde iedereen naar Rob van Rees. Je wilde weten waar de files stonden. En dan ging je daar als een gek op af. Iedereen wilde erbij zijn”, vertelt Rob van Rees-fan Harry Trummebosch. “En als je de staart van de file te pakken had, dan ramde je daar zo hard mogelijk in. En dan vechten hè. Mooie tijden waren dat.”

Ook Elizabeth Reymzeveld kan zich de stem van Rob van Rees goed herinneren. “Ik was 12 jaar, toen ik voor het eerst zijn warme stem op de radio hoorde”, vertelt ze. “In mijn slaapkamer had ik zo’n klein transistorradiootje. Ik was in de pubertijd en begon net mijn lichaam te ontdekken. Stiekem, onder de dekens, hopend dat ik niet betrapt werd.”

Rob van Rees werd 80 jaar.

 
Deel dit artikel: