11 ℃

FIFA wil graag wat meer feest bij WK: “Het lijkt wel alsof er iemand dood is”

FIFA wil graag wat meer feest bij WK: “Het lijkt wel alsof er iemand dood is”
Foto: Mikolaj Barbanell / Shutterstock.com

Het WK in Qatar is inmiddels in volle gang, maar de sfeer is heel anders dan bij de voorgaande toernooien. Van een echte feestsfeer is geen sprake en de WK-koorts is ver te zoeken. Voetbalbond FIFA heeft geen idee waar dat aan ligt.

“De stemming hier in Qatar kan inderdaad beter”, zegt FIFA-voorzitter Gianno Infantino. “Er zijn hier mensen uit alle hoeken van de wereld. Bangladesh, Nepal, India, noem maar op. Maar ze lijken er weinig zin in te hebben. Ze lopen hier rond met een doodvermoeid gezicht. Dan denk ik: wat hebben jullie in godsnaam gedaan? Kom op zeg. Het lijkt wel alsof er iemand dood is. Jullie zijn bij het WK! Het is feest!”

Ook de KNVB merkt dat de sfeer minder uitgelaten is dan je bij een WK mag verwachten. Op de feesten in de fanzone komen nauwelijks supporters af. De preparty voorafgaand aan de wedstrijd tegen Ecuador werd wegens gebrek aan belangstelling zelfs geschrapt.

De regering van Qatar valt volgens de FIFA niets te verwijten. “Ze hebben er alles aan gedaan om het hier gezellig te maken”, zegt Infantino. “Er zijn prachtige stadions gebouwd, critici die de sfeer zouden kunnen verpesten zijn vastgezet, dus daar ligt het niet aan.”

 
Deel dit artikel: