15 ℃

Feministische groepering woedend over discriminerend vrijlatingsbeleid gijzelaars Gaza

Feministische groepering woedend over discriminerend vrijlatingsbeleid gijzelaars Gaza
Foto: SibRapid / Shutterstock.com

TEL AVIV - De feministische organisatie Equality Now heeft geprotesteerd tegen wat zij noemt ‘het discriminerende vrijlatingsbeleid bij de gevangenenruil in Gaza’. Deze groep, die streeft naar gelijke rechten voor vrouwen, heeft haar stem verheven tegen recente gevallen waarin vrouwelijke gijzelaars in Gaza veel eerder werden vrijgelaten dan hun mannelijke tegenhangers.

In een verklaring van de organisatie stelde voorzitster Emily Juistice: “Het is absoluut verwerpelijk dat vrouwen systematisch worden bevoordeeld bij gijzelingen. Waar is de gelijkheid en rechtvaardigheid in dit beleid? Door ze korter vast te houden, krijgen vrouwen het stempel dat ze zwakker zijn. En dat alleen maar omdat ze toevallig vrouw zijn!”

Juistice benadrukte dat het tijd is voor een grondige herziening van de prioriteiten bij gijzelingssituaties: “Dit soort privileges is flagrante discriminatie en moet stoppen! Vrouwen hebben evenveel recht op een lange gijzeling als mannen, ongeacht de omstandigheden.”

De Israëlische autoriteiten en de kopstukken van Hamas hebben tot dusver geen commentaar gegeven op de eisen van Equality Now, waardoor de discussie over gelijke behandeling bij gijzelingen onverminderd voortduurt. Terwijl er nog tientallen mannen vastzitten, werden vrijdag opnieuw twee vrouwelijke gijzelaars vrijgelaten, tot grote woede van de Equality Now.

 
Deel dit artikel: