23 ℃

Felle kritiek op nieuw Efteling-sprookje Prinses op de Erwt: “Erwt niet biologisch geteeld”

Felle kritiek op nieuw Efteling-sprookje Prinses op de Erwt: “Erwt niet biologisch geteeld”
Foto: Alexandre Rosa / Shutterstock.com

KAATSHEUVEL - Attractiepark De Efteling bouwt aan een nieuwe attractie in het Sprookjesbos. Het sprookje De Prinses op de Erwt wordt pas volgend jaar geopend, maar krijgt nu al stevige kritiek van meerdere deskundigen.

Het is niet voor het eerst dat een Efteling-attractie onder vuur ligt. Eerder moest de attractie Monsieur Cannibale verdwijnen, omdat daarbij racistische stereotypen zouden worden uitgebeeld. Om dezelfde reden moest ook Carnaval Festival worden aangepast. De nieuwe attractie De Prinses op de Erwt krijgt vooral kritiek vanwege de erwt en het kwetsende verhaal.

De nieuwe attractie vertelt het verhaal van een meisje dat moet slapen op een matras waar een erwt onder ligt. Als zij de erwt voelt, bewijst ze daarmee dat zij een echte prinses is. “Ongepast”, zegt socioloog Ferdinand Dusse. “Het is sowieso een bespottelijk verhaal, waarin wordt gesuggereerd dat een gewone vrouw minderwaardig is aan een prinses. Zo draagt deze walgelijke attractie onherroepelijk bij aan de sociale segregatie in ons land. De vraag is of we dat moeten willen.”

Foto: Olesya sh / Shutterstock.com

Erwten uit de reguliere landbouw

Ook voedingsdeskundige Elsbeth de Lange is uiterst kritisch: “De Efteling gebruikt voor deze attractie geen biologisch geteelde erwt, maar een erwt uit de reguliere landbouw. Bij de reguliere erwtenteelt worden allerlei schadelijke bestrijdingsmiddelen gebruikt. Pesticiden, glyfosaat, noem maar op. En dat leggen we zomaar onder de matras van een jonge vrouw? Dat lijkt me niet verstandig.”

Daarnaast vraagt De Lange zich af of het verhaal van De Prinses op de Erwt nog wel van deze tijd is: “Slapen op een erwt lijkt onschuldig, maar feitelijk gaat het om een totaal onnodige verspilling van voedsel. In De Efteling komen ook jonge kinderen; welk voorbeeld geef je die hiermee?”

 
Deel dit artikel: