16 ℃
KNVB: 'We doen alles heel bewust'

Feesttent voor Oranjefans in Qatar versierd met zwarte rouwvlaggen

Feesttent voor Oranjefans in Qatar versierd met zwarte rouwvlaggen
Foto: Frank Fennema / M.Stasy / hans.slegers / Shutterstock.com

De KNVB heeft in Qatar een feesttent gebouwd voor de Oranjefans. Uit respect voor de ruim zesduizend arbeiders die bij de bouw van de stadions voor het WK om het leven kwamen, is de tent versierd met grote zwarte rouwvlaggen.

“Alle stappen die we zetten, doen we heel bewust”, antwoordt de KNVB op de vraag of een groot feest bij het omstreden WK niet wat ongepast is. “In de fanzone wordt wel degelijk rekening gehouden met de afschuwelijke omstandigheden van de arbeiders. Dat doen we met zwarte vlaggen met daarop het woord ‘respect’. Want respect heeft de KNVB hoog in het vaandel, in dit geval zelfs letterlijk.”

Dankzij de zwarte rouwvlaggen kunnen de Oranjefans in Qatar toch zonder schuldgevoelens feestvieren, zo is de gedachte. In de feesttent zijn alle wedstrijden te zien op grote schermen. Uit respect voor de omgekomen arbeiders treden diverse artiesten op en zullen fans als eerbetoon een polonaise houden.

“Arbeidsmigranten die de stadions hebben gebouwd, zijn daar vreselijk behandeld”, zegt secretaris-generaal Gijs de Jong van de KNVB. “Nooit meer mogen mensenrechten in het gedrang komen voor het realiseren van een voetbalfeest. Maar genoeg daarover nu. We gaan nu feesten.”

 
Deel dit artikel: