23 ℃

Fatbikes gevaarlijker dan gedacht: 9 op de 10 berijders overleven aanval met luchtafweerraketten niet

Fatbikes gevaarlijker dan gedacht: 9 op de 10 berijders overleven aanval met luchtafweerraketten niet
Foto: Nieuwspaal

ZOETERMEER - Vooral in steden zie je ze steeds vaker: fatbikes. Ze worden ingezet als een milieuvriendelijk vervoermiddel voor met name puberende kinderen. Maar hoe veilig zijn deze stoere fietsen eigenlijk? Een test van instituut TNÜ toont aan dat 9 op de 10 fatbikerijders een aanval met een luchtafweerraket niet zouden overleven.

“Fatbikes worden over het algemeen geprezen als een milieuvriendelijk en oersterk vervoermiddel”, zegt transportexpert Anja Snyderhaan. “Maar in het dagelijks leven kunnen ze al snel een dodelijke valstrik blijken. In onze test was een gewone luchtafweerraket met een gevechtsgewicht van minder dan duizend kilogram al voldoende om een fatbike volledig te vernietigen. Bestuurders en vooral kinderen zouden op dit voertuig niet beschermd zijn tegen een aanval met een PAC-2 Patriot raket.”

TNÜ vuurde luchtafweerraketten af op in totaal tien fatbikes. Van de berijders, in de test vervangen door dummypoppen, bleef weinig over. Het maakte niet uit of de bestuurder of passagier een helm of veiligheidsgordel droeg.

Eén van de testdummies werd door de schokgolf van de explosie uit de gevarenzone geslingerd en kwam er daardoor relatief goed vanaf. Als dit een echt persoon zou zijn geweest, zou deze wel ernstige verwondingen hebben opgelopen.

Foto: Nieuwspaal

Op de bodem van deze inslagkrater liggen de verwrongen restanten van een fatbike.

Voor Snyderhaan is het volkomen duidelijk: wie na deze resultaten op de fatbike door de stad blijft rijden, brengt moedwillig zijn leven in gevaar. “Fatbikes lijken allemaal leuk en aardig, maar bij een eventuele luchtaanval bieden deze fietsen geen enkele bescherming. Hoe wil ik mijn kinderen een goede toekomst bieden als ik ze niet eens kan beschermen tegen een Storm Shadow of een Tomahawk? Ik blijf hoe dan ook bij mijn SUV voorlopig.”

 
Deel dit artikel: