17 ℃

FACTCHECK: Zwemt Mart Hoogkamer wel echt in Bacardi Lemon?

Foto: YT CC

Het popnummer ‘Ik ga zwemmen’ van Mart Hoogkamer gaat de boeken in als dé zomerhit van 2021. In het lied beweert Hoogkamer herhaaldelijk dat hij gaat zwemmen in Bacardi Lemon. Maar heeft deze zwemtocht in sterke drank wel werkelijk plaatsgevonden?

In de videoclip is een schaarsgeklede Hoogkamer te zien die het behoorlijk naar zijn zin lijkt te hebben. Door de gebouwen in omgeving te matchen met data uit Google Maps lijkt dit tafereel zich af te spelen een Leidse gracht, de Singel om precies te zijn.

Stroomt er sterke drank door de stad? In de vloeistofmonsters die door onze researchredactie zijn verzameld, is geen enkel spoor van Bacardi Lemon te vinden. Dit grachtengoedje blijkt te bestaan uit 74% zoet water, 18% studentenurine, 5% Minerva-braaksel en 3% Goldstrike.

Ook de gemeente herkent zich totaal niet in het beeld dat in de zomerhit geschetst wordt. “Wat een onzin. De gracht vullen met Bacardi Lemon zou een ontzettend kostbare, riskante en onhaalbare bedoening zijn”, laat een woordvoerder weten.

De bewering van Hoogkamer dat hij gaat zwemmen in Bacardi Lemon is dus feitelijk onjuist. Het is niet bekend waarom Hoogkamer heel Nederland probeert te misleiden met nepnieuws. Ondanks meerdere telefoontjes en mails bleef een verklaring uit.

 
Deel dit artikel: