18 ℃

FACTCHECK: Moeten voetbalfans hun bek houden?

Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Premier Rutte stelde maandag dat voetbalfans ‘gewoon hun bek moeten houden’. Klopt deze uitspraak wel? Wij zochten het uit. 

Premier Rutte reageerde met zijn uitspraak op voetbalsupporters die, tegen het advies in, juichend op de tribune stonden bij de wedstrijd van Feyenoord tegen FC Twente. “Het is gewoon heel erg dom. Je moet je bek houden als je daar zit”, aldus Rutte.

STELLING: Voetbalfans moeten hun bek houden

Om de juistheid van deze stelling te controleren, moeten we ons verdiepen in de menselijke anatomie. Elk zoogdier heeft een orgaan in de vorm van een holte in het lichaam dat de hoofdingang van het maag-darmstelsel vormt. Deze holte wordt bij dieren, met uitzondering van paarden, inderdaad de ‘bek’ genoemd. Bij mensen noemt men deze holte de ‘mond’. Ervan uit gaande dat Rutte met zijn uitspraak verwees naar menselijke voetbalfans, had Rutte dus het woord ‘mond’ moeten gebruiken.

Het houden van de bek is niet verplicht. Het is wettelijk toegestaan om de bek van de hand te doen, mits daar geen (geldelijke) vergoeding tegenover staat. Orgaanhandel is in ons land immers verboden. De bek doneren mag wél, hoewel dat de inname van voedsel voor de donor bemoeilijkt. Om die reden houden de meeste mensen hun bek liever zelf, maar van ‘moeten’ is in juridische zin geen sprake. De stelling ‘voetbalfans moeten hun bek houden’ is dan ook onwaar.

 
Deel dit artikel: