22 ℃

FACTCHECK: Is Biden echt oud en zwak, zoals Trump beweert?

FACTCHECK: Is Biden echt oud en zwak, zoals Trump beweert?
Foto: Joseph Sohm / Shutterstock.com

WASHINGTON - Tijdens het televisiedebat in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen suggereerde zijn rivaal Donald Trump dat Joe Biden oud en zwak is. Dat blijkt de zoveelste leugen van Trump. In werkelijkheid is Biden juist in topvorm.

Volgens CNN vertelde Trump tijdens het debat meer dan 30 leugens. Eén van die leugens was dat de Democratische presidentskandidaat Joe Biden een oude en fragiele indruk maakt. De persdienst van het Witte Huis presenteerde vandaag enkele feiten over de 81-jarige Biden.

Om zijn lichaam in topconditie te houden, brengt Biden elke dag drie tot vijf uur door in zijn ‘private gym’. Het Witte Huis meldt verder dat Biden zelfs een speciale ’travel gym’ heeft, zodat hij ook kan fitnessen als hij op reis is.

Door al die fitnessoefeningen is Joe Biden volgens het Witte Huis ijzersterk. Begin dit jaar zijn de prestaties van Biden nog gemeten door de gezondheidsdienst van het Witte Huis. Biden kan vanuit stilstand 2,25 meter hoog springen. Met aanloop haalt hij volgens het Witte Huis minimaal vijf meter. Op de halterbank drukt Biden een gewicht van 170 kilo.

Foto: wavebreakmedia / Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Biden in zijn sportruimte, waar hij dagelijks drie tot vijf uur aan zijn lichamelijke conditie werkt.

Kwantummechanica

Behalve fysiek is Biden ook mentaal in uitstekende conditie, meldt het Witte Huis. Om dat te bewijzen, rekende hij vorige maand het wiskundige getal pi uit tot 200 cijfers achter de komma, uit het hoofd. In zijn schaarse vrije tijd stelt Biden zijn brein ter beschikking aan de prestigieuze universiteit van Harvard voor complexe berekeningen op het gebied van kwantummechanica.

Hoe zit het dan met het geheugen van de zitten Amerikaanse president? Volgens het Witte Huis beschikt Biden over een fotografisch geheugen. Vorig jaar deed hij mee aan het televisieprogramma ‘The Smartest Human’, de Amerikaanse versie van ‘De Slimste Mens’. In dat programma werd Biden gevraagd om uit het hoofd de streepjescodes te tekenen van zo veel mogelijk supermarktproducten. Biden tekende er 547 foutloos.

Deze feiten passen niet in het beeld dat Trump van Joe Biden schetst. De conclusie van de factcheck is dan ook als volgt: de bewerking van Donald Trump dat Biden ‘oud en zwak’ zou zijn, is vals.

 
Deel dit artikel: