16 ℃

F1-circuit Zandvoort mogelijk toch in zee

Milieu- en natuurorganisaties willen dat het Formule 1-circuit van Zandvoort wordt verplaatst naar open zee. “Enkele kilometers uit de kust zorgt het circuit voor minder milieuschade en geluidshinder. De minister dient deze mogelijkheid zeker te onderzoeken”, aldus milieudeskundige Iep Klepper.

Foto: Aeraw / James Jones Jr / Shutterstock.com / Nieuwspaal

Diverse natuurorganisaties probeerden dinsdag bij de rechter de werkzaamheden rond het circuit stil te leggen. De Formule 1 zou dramatische gevolgen hebben voor de rugsteeppad en de zandhagedis. Door de herrie zouden de kwetsbare diertjes geen zin meer hebben om te paren. Een circuit op zee is weliswaar kostbaar, maar veel milieuvriendelijker.

Volgens Klepper zijn er voldoende mogelijkheden voor een circuit op zee: “U kunt denken aan een kunstmatig eiland. Nog beter is een gigantisch, drijvend circuit dat na de race kan worden weggesleept. Coureurs kunnen met bootjes worden af- en aangevoerd. Het publiek blijft gewoon op het strand en kan de race via grote schermen volgen.”

Een circuit in zee biedt volgens de deskundige ook voordelen voor de veiligheid: “Zo’n jongen als Max Verstappen denkt dan wel twee keer na voordat hij weer eens uit de bocht vliegt.”

 
Deel dit artikel: