14 ℃

Nederland niet klaar voor oorlog tegen Rusland: F-35 voldoet niet aan geluidsnormen

Nederland niet klaar voor oorlog tegen Rusland: F-35 voldoet niet aan geluidsnormen
Foto: Dave Goodman / Shutterstock.com

LEEUWARDEN - Nederland is nog niet klaar voor een eventuele oorlog tegen de Russen. Uit geluidsmetingen blijkt dat de straaljagers van het type F-35 nog te veel geluid produceren. In een oorlog zou het toestel ernstige geluidshinder kunnen veroorzaken.

Uit metingen blijkt dat de nieuwe gevechtsvliegtuigen zorgen voor ongezond harde geluidspieken rondom de vliegbasis in Leeuwarden. Dat betekent dat het vliegtuig ook in een eventuele Derde Wereldoorlog de geluidsnormen zou kunnen overschrijden, waardoor de oorlog ten koste kan gaan van de nachtrust van omwonenden.

Rond vliegbasis Leeuwarden zijn geluidspieken van meer dan 115 decibel gemeten. Als het toestel op hoge snelheid over het slagveld zou vliegen, zou dat gehoorschade kunnen veroorzaken bij Russische militairen op de grond.

Demissionair defensieminister Kajsa Ollongren wil over de geluidskwestie in gesprek met zowel omwonenden van vliegbasis Leeuwarden als de Russen. “We willen omwonenden vragen om direct aan de bel te trekken als ze tijdens een eventuele oorlog hinder ondervinden”, aldus Ollongren. “Tegelijk willen we de Russen vragen om te wachten met een aanval op NAVO-landen tot onze vliegtuigen aan alle normen voldoen.”

 
Deel dit artikel: