19 ℃

F-16’s ingezet boven Oostvaardersplassen

Defensie heeft zondagmiddag testvluchten uitgevoerd met F-16’s boven de Oostvaardersplassen. De straaljagers zullen assisteren bij het afschieten van ruim 1800 herten in het natuurgebied.

Foto: Logtnest / J. Marijs / Shutterstock.com / Nieuwspaal

De rechter oordeelde afgelopen week dat veel van de herten in de Oostvaardersplassen mogen worden afgeschoten. Vanaf maandag geldt een vliegverbod boven het gebied, zodat particuliere vliegtuigjes en drones de F-16’s niet zullen hinderen.

“Het is bijna ondoenlijk om zo’n groot aantal herten één voor één af te schieten. Daarom is besloten de hulp in te roepen van de Koninklijke Luchtmacht”, legt boswachter Eimert Meulhoven uit. “De F-16’s beschikken over een M61A1 Vulcan-snelvuurkanon dat 100 schoten per seconde kan lossen. Daar kun je als overtollig hertje niet voor wegrennen. Als de weersomstandigheden het toelaten, moeten alle 1830 hertjes binnen tien minuten omliggen. Zo houden we de overlast voor omwonenden beperkt.”

Het is waarschijnlijk voor het laatst dat de F-16 in ons land in actie komt. In de loop van volgend jaar worden de straaljagers vervangen door de modernere F-35 Joint Strike Fighter.

 
Deel dit artikel: