11 ℃

Extreme hoosbuien teisteren Nederland

Grote delen van Nederland zijn getroffen door hoosbuien. Op sommige plaatsen viel zo veel water, dat dingen urenlang nat bleven. Ook in de komende uren zijn nog zeer zware buien mogelijk.

regen-bui-noodweer-hoosbuiWeerbureau MeteoScience waarschuwde gisteren al voor de extreme buien. In het noordwesten waren de buien het hevigst, maar ook andere plaatsen hadden te maken met extreme neerslag. In verband met het noodweer had het KNMI ruim van tevoren Code Geel afgekondigd, maar desondanks gingen mensen toch de straat op.

Regen is een bijzonder natuurverschijnsel. Kleine regendruppels zijn vrijwel bolvormig, waarbij de oppervlaktespanning groter is naarmate de diameter kleiner is. Vanaf een zekere grootte worden ze in de val door de luchtweerstand aan de onderkant afgeplat. Regendruppels – zoals tijdens buien – worden meestal niet groter dan 6 mm. Bij grotere afmetingen splitsen de druppels zich vaak op in twee of meerdere druppels.

Het noodweer is voorlopig nog niet voorbij. MeteoScience verwacht zware regen- en onweersbuien, die gepaard gaan met stevige windstoten.

 
Deel dit artikel: