17 ℃

Extreme hitte onderweg: “Koop in godsnaam water!”

Nederland krijgt in de komende week te maken met extreme hitte. Supermarkten lijken al op het ergste voorbereid. In sommige winkels worden zelfs flessen water verkocht.

Foto: iStockPhoto – Getty Images – Danielvfung

De naderende hitte is op de schermen van weerbureau MeteoScience goed te zien. Meteoroloog Thomas Indra wijst op de vuurrode weerkaarten voor dinsdag. “Een lagedrukgebied trekt volgende week vanuit Frankrijk over ons land. Dat zorgt voor hoge temperaturen. Volgens onze computermodellen kan het plaatselijk 25 graden worden. Absurd.”

Winkeliers lijken zich voor te bereiden op het allerergste. Een supermarkt in Meppel heeft zelfs een heel rek gevuld met bronwater. “Ja, dat ziet er nu raar uit, maar over een paar dagen heeft iedereen dorst”, waarschuwt manager Jos Witsels. “Met warm weer zijn mensen blij als ze hier een fles water kunnen kopen.”

Volgens rampendeskundige Allard Talsma is er vooralsnog geen watertekort. “In het Markermeer zit nog zo’n 3 miljard liter. Er wordt met emmers geprobeerd om dat vóór maandag bij de mensen thuis te krijgen, maar de vraag is of dat lukt.”

Intussen wordt geëxperimenteerd met een netwerk van leidingen waarmee drinkwater rechtstreeks naar huizen kan worden gepompt.

 
Deel dit artikel: