16 ℃

Extreme dorst bedreigt walvissen Noordzee

Walvissen in de Noordzee dreigen om te komen van de dorst. Volgens marinebioloog Tjalk Bokking hebben de dieren in de Noordzee dringend behoefte aan iets om te drinken.

Foto: Yann Hubert / Shutterstock.com

Steeds vaker worden bultruggen en andere walvissoorten gespot in de Noordzee. Volgens Bokking is dat op zich niet erg. “Het probleem zit in de smaak van het water. Het water van de Noordzee is prima om in te zwemmen, maar erg zout. Daar krijg je verschrikkelijke dorst van”, aldus de bioloog.

Een volwassen walvis drinkt per dag zo’n 150 liter bronwater, wat in de Noordzee maar moeilijk te vinden is. “Walvissen in de Noordzee zoeken wanhopig naar iets om te drinken”, zegt Bokking. “Soms vinden ze een flesje Spa waar nog wat in zit, maar dat is lang niet genoeg. Zo’n walvis zwemt eigenlijk de hele dag rond met een droge bek.”

Bokking roept strandgangers op om meer flesjes in zee te gooien: “Een biertje, een blikje Spa of sinas, alles is goed. Het liefst natuurlijk witte wijn, dat is lekker bij mosselen. U doet de walvissen er een groot plezier mee.”

 
Deel dit artikel: