16 ℃

Extra milieuheffing op barbecuevlees

De kans is groot dat barbecueën binnenkort fors duurder wordt. Milieuwetenschapper Iep Klepper pleit voor een extra milieuheffing op barbecuevlees. “Zo’n rokend stuk vlees op de barbecue is een ramp voor het milieu. Iemand moet dat betalen”, aldus Klepper.

extra-milieuheffing-op-barbecuevleesDe milieuwetenschapper onderzocht hoe gevaarlijk barbecueën precies is. Hij kwam tot schrikbarende conclusies. “Er komen allerlei schadelijke stoffen vrij, zoals koolmonoxide en fijnstof. Dat is schadelijk voor de volksgezondheid. Dit leidt weer tot hogere kosten in de gezondheidszorg. Het is vanzelfsprekend dat die kosten worden doorberekend aan de barbecueërs”, zegt hij.

Ook het vlees zelf blijkt gevaarlijk. Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier meldt in De Telegraaf dat barbecuevlees vaak besmet is met ziekmakende bacteriën. “Vlees eten is sowieso slecht, maar barbecueën is echt een aanslag op je gezondheid. Met een flinke heffing op vlees moet de overheid deze walgelijke vreetpartijen ontmoedigen”, vindt Klepper.

Alleen een voorlichtingscampagne heeft volgens de wetenschapper geen zin. “Vooral in asociale achterstandswijken wordt veel gebarbecued. Die mensen luisteren toch niet. Maak dat vlees gewoon peperduur, zodat paupers het niet meer kunnen betalen. Als een hamburger vijftien euro kost, laten mensen die barbecue wel uit hun hoofd.”

 
Deel dit artikel: