22 ℃

Evi (22) las boeken van Roald Dahl, nu leeft ze op straat

Evi (22) las boeken van Roald Dahl, nu leeft ze op straat
Foto: Srdjan Randjelovic / Shutterstock.com

Over de boeken van schrijver Roald Dahl is de afgelopen weken veel te doen. De verhalen zouden kwetsend zijn, stereotypen in stand houden en niet meer passen in de huidige tijd. Uitgeverij Puffin wil de boeken herschrijven, maar voor de 22-jarige Evi komen de aanpassingen te laat.

“Als ik kind las ik tientallen boeken van Roald Dahl. Sjakie en de Chocoladefabriek, De Griezels, Matilda, ik heb ze allemaal gelezen”, vertelt Evi. “Hierdoor ging ik geloven dat lelijke mensen bestaan, dat vrouwen met pruiken heksen zijn en dat je als vrouw geen Oempa Loempa kan worden. Langzaam maar zeker raakte mijn wereldbeeld totaal verknipt”, vertelt Evi*.

Na de vierde verhalenbundel van Roald Dahl was Evi niet meer in staat om te functioneren: “Enorme mensen noemde ik dik. Door de boeken van Dahl wist ik niet beter. Ik ben gestopt met mijn opleiding, omdat ik bang was aan mijn haren over het schoolplein te worden geslingerd, zoals in het boek Matilda. Dahl had de meest krankzinnige idee├źn in mijn hoofd geprent.”

Uiteindelijk belandde Evi op straat. Sinds haar 15e zwerft ze door de stad, slaapt ze onder bruggen en scharrelt ze in afvalbakken op zoek naar wat te eten. “Ik ben er inmiddels aan gewend”, vertelt ze. “Ik heb mijn lot geaccepteerd, maar soms denk ik weleens na over hoe mijn leven was gelopen als ik de boeken van Roald Dahl niet had gelezen.”

* Op verzoek van ‘Evi’ is in dit artikel een gefingeerde naam gebruikt.

 
Deel dit artikel: