13 ℃
Workaholic

Eva (26) heeft een vijfdaagse werkweek: “Soms werk ik wel acht uur per dag”

Eva (26) heeft een vijfdaagse werkweek: “Soms werk ik wel acht uur per dag”
Foto: Gorodenkoff / Shutterstock.com

“Er zijn dagen waarop ik om negen uur ’s ochtends al op mijn werk ben. En soms ga ik rustig tot 17:00 uur door. Als je het gaat uitrekenen, kom je op een werkdag van acht uur. Ik snap dat mensen mij een workaholic noemen, maar voor mij is dit normaal”, vertelt ze.

De gemiddelde Nederlander werkt 32,2 uur per week. Maar er zijn mensen voor wie zelfs dat niet genoeg is. De 26-jarige Eva Scharnier uit Mijdrecht werkt vijf dagen per week. Van maandag tot en met vrijdag is ze op kantoor te vinden. “Ik ben altijd ambitieus geweest”, vertelt ze. “Ik ga net een stapje verder dan mijn collega’s. Die extra inzet verklaart ook mijn succes, denk ik. Bij dit bedrijf ben ik binnen twee jaar opgeklommen tot senior growth strategist. Maar daarvoor moet ik wel van ’s morgens tot ’s middags ‘aan’ staan. Het komt weleens voor dat ik om 17:15 uur nog een mailtje beantwoord.”

“Ja, ik ken heus wel de risico’s”, zegt Eva. “Mijn vriendinnen waarschuwen mij regelmatig voor een burnout. In dit tempo doorbuffelen, dat houdt geen mens vol. Dat snap ik ook wel. Als je consequent veertig uur per week werkt, is de kans groot dat je jezelf opbrandt. Maar ik blijf dit ook niet jarenlang doen. Over een jaar of tien wil ik het rustiger aan gaan doen. Dan ben ik 36. Op die leeftijd kun je niet meer op dit niveau excelleren.”

 
Deel dit artikel: