18 ℃

Euthanasie Riet (93) wordt een jaar uitgesteld

Foto: Kzenon / Shutterstock.com

Dolgelukkig is ze. De 93-jarige Riet van der Pol mag nog een heel jaar blijven leven in verzorgingshuis De Zonnegaerde in Leeuwarden. De directie van het verzorgingshuis heeft besloten haar euthanasie in ieder geval voor een jaar uit te stellen.

Het personeel van het verzorgingshuis verraste Riet vanmorgen met taart en bloemen. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de eetzaal kreeg ze het goede nieuws te horen. “Riet bleek in het afgelopen jaar minder zorg nodig te hebben dan vooraf was begroot. Ze verbruikte maximaal anderhalf uur zorgtijd per week, terwijl op drie uur was gerekend”, lichtte directeur Wout Buinstra toe.

Het verzorgingshuis rekende uit dat Riet met een jaar langer leven nog net binnen het zorgbudget blijft. “Ondanks haar hoge leeftijd is Riet nog kerngezond. Daarom is besloten dat euthanasie voorlopig nog niet aan de orde is. Tenzij ze ineens een heup breekt of zo, dan praat je over een heel andere situatie”, aldus de directeur.

Over een jaar wordt de situatie van Riet opnieuw beoordeeld, maar daar maakt ze zich nog geen zorgen over. Een positieve instelling is volgens Riet het geheim van haar hoge leeftijd. “Als je niet zeurt en gewoon je bek houdt, kun je hier wel 100 worden”, grapt de kwieke dame.

 
Deel dit artikel: