Europese Unie: “Loslopende kat is illegaal”

Foto: Evdoha_spb / Shutterstock.com

Uw kat zomaar naar buiten laten is in strijd met de Europese regels. Wanneer uw kat onaangelijnd buiten loopt is het dier in overtreding, zo blijkt uit de Europese regels voor natuurbescherming.

De huiskat is verantwoordelijk voor de uitroeiing van onder meer weidevogels en vleermuizen. Alleen al in Nederland worden elk jaar zo’n 140 miljoen dieren gedood door katten. Volgens de Europese regelgeving is Nederland verplicht om maatregelen te nemen om de potentiële slachtoffers van katten te beschermen. “Een kat toezichtloos laten rondlopen is feitelijk al verboden”, zeggen juristen Han Somsen en Arie Trouwborst van Tilburg Universiteit in het AD.

Een verbod op loslopende katten is inderdaad niet nieuw. Ruim drie jaar geleden berichtte Nieuwspaal al over de Europese regels. Kattenhater Fons Wagenmeester eist dat Nederland meer doet om de regels te handhaven. “Feitelijk geldt sinds 2016 al een aanlijnplicht, maar nog steeds lopen katten vrij rond. Dat is illegaal”, aldus Wagenmeester.

Volgens Wagenmeester zijn loslopende katten niet het enige probleem: “De kat is een bedreiging voor de weidevogel, maar vogels eten op hun beurt weer wormen. En wie beschermt de worm? De regels zijn pas afdoende als de héle natuur is aangelijnd. Dat is nu nog niet zo, maar daar moeten we uiteindelijk wel naartoe.”

 
Deel dit artikel: