17 ℃

Wetenschappers: “Europese neanderthalers bedachten in de prehistorie al sancties tegen Rusland”

Foto: Esteban De Armas / Shutterstock.com

De problemen met Rusland zijn vermoedelijk ouder dan tot nu toe werd gedacht. Europese neanderthalers hadden 150.000 jaar geleden al sancties tegen de Russen. Dat blijkt uit historisch onderzoek van de Universiteit van Meppel.

Uit opgravingen blijkt dat er in de prehistorie geen pijpleidingen tussen Rusland en Europa waren. Wel werden in de bodem verkoolde hout- en turfresten gevonden. De onderzoekers vermoeden dan ook dat de oermens geen Russisch gas, maar hout en turf verstookte.

“Uit het feit dat Europese oermensen geen Russisch gas gebruikten, kunnen we concluderen dat er ook toen al sprake was van sancties”, zegt onderzoeksleider Eppo Vliegenthert. “Bij gebrek aan Russisch gas was de neanderthaler aangewezen op andere brandstoffen, zoals hout en turf.”

Is het nu nog steeds mogelijk om te overleven zonder Russisch gas? Vliegenthert denkt van wel: “Op de Veluwe ligt nog volop hout en in Drenthe hebben we turf. De vraag is hoe neanderthalers daar vroeger warmte uit haalden. Als we dat proces kunnen doorgronden, is het theoretisch mogelijk om zelf in onze energiebehoefte te voorzien, net als de neanderthalers toentertijd.”

 
Deel dit artikel: