Europese Commissie wil Bosnië bij de EU: “Op slechts 114 landen na de grootste economie ter wereld”

Europese Commissie wil Bosnië bij de EU: “Op slechts 114 landen na de grootste economie ter wereld”
Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

BRUSSEL - Bosnië is klaar voor toetredingsgesprekken met de EU. Dat zei Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen. Volgens haar is Bosnië een enorme aanwinst voor de Europese Unie.

“Bosnië is een van de belangrijkste economieën ter wereld. Het bruto binnenlands product (bbp) van Bosnië bedraagt maar liefst 26 miljard dollar per jaar. Dat is bijna de helft van het bbp van bijvoorbeeld Oeganda of Kameroen. Bosnië is op slechts 114 landen na de grootste economie ter wereld. Dat Bosnië bij de EU wil horen, is voor alle Europese landen een droom die uitkomt”, aldus Von der Leyen.

Volgens Von der Leyen kan Bosnië op allerlei gebieden bijdragen aan de Europese Unie: “Met typisch Bosnische ćevapčići, gehaktrolletjes met ui en brood, maakt Europa op culinair gebied een enorme stap voorwaarts. En daarnaast is er natuurlijk de aandelenbeurs van Banja Luka, met toonaangevende bedrijven als Rudnik i Termoelektrana Ugljevik. Het is eigenlijk een wonder dat de Europese Unie al die tijd zonder Bosnië heeft kunnen bestaan.”

Behalve Bosnië staan nog meer landen op het verlanglijstje van de Europese Commissie. Zo verheugt Von der Leyen zich nu al op de toetreding van Zuid-Soedan, Haïti en Nigeria.

 
Deel dit artikel: